Hold nede ctrl tasten og trykk + / - Hold nede cmd tasten og trykk + / -
AA
Arkivert
arrangement
-
Archived
show

Tveitt - Halvorsen - Grieg

Oslo Filharmonien

ARKIVERT ARRANGEMENT / ARCHIVED SHOW

Kjøp gavekort

Tveitt: Fra Hundrad hardingtonar

Halvorsen: Fiolinkonsert

Grieg: Peer Gynt, I bryllupsgården, Suite 1 og 2

Vasily Petrenko, dirigent
Henning Kraggerud, fiolin

Johan Halvorsen (1864–1935) var en av sin tids sentrale norske musikkpersonligheter og en av Oslo-Filharmoniens første sjefdirigenter. Det er en stor begivenhet når orkestret med solist Henning Kraggerud for første gang skal spille Halvorsens fiolinkonsert. Fiolinkonserten ble skrevet for den kanadiske fiolinisten Kathleen Parlow, som urfremførte den i Nederland i 1909 og spilte den to ganger i Nationaltheatret samme år. Mottagelsen var lunken og komponisten var misfornøyd selv, så han kasserte verket og det ble regnet som tapt fram til 2015. Da kom Parlows kopi til rette i universitetsbiblioteket i Toronto.

Geirr Tveitt (1908–1981) tilbrakte fra barndommen av somrene i Hardanger og flyttet i voksen alder til Norheimsund. Fra 1930-tallet samlet han inn en enorm mengde folketoner og arrangerte mange av dem for piano og orkester. Tveitts samlinger med folketoner fra Hardanger inneholder mange av komponistens mest populære stykker.

Edvard Grieg (1843–1907) skrev sin musikk til Henrik Ibsens Peer Gynt til stykkets premiere som skuespill i Kristiania i 1876. Suite 1 og 2 inneholder alle de meste kjente stykkene fra scenemusikken.